woensdag 24 oktober 2012

Undercover Boss



Het is weer op tv: Undercover Boss. Heerlijk om de ‘mannen in pak’ te zien stuntelen op de werkvloer. En elke keer blijkt weer dat de werkelijkheid anders is dan het uit de bestuurskamer lijkt. Hoezo een bed opmaken in twee minuten en tegelijkertijd het huisje stofzuigen? Prachtig om te zien dat er juist goede ideeën van de werkvloer komen. Iets waar de directeur of bestuurder nooit aan gedacht had. Natuurlijk kon hij daar nooit aan denken, want hij doet het werk zelf niet. Maar hij dacht wel voor ze. Als je je opstelt als een herder creëer je schapen. En die schapen dan weer mekkeren over die herder. Dat dan weer wel.

Aan het einde van de uitzending heeft de manager het licht gezien. Het moet allemaal anders. Vervolgens kruipt hij weer in zijn toren en ‘herdert’ hij zijn managementteam. Die braaf alles opschrijven wat ze moeten doen. Eigenlijk dus toch weer niets verandert. 

Wat zou het toch mooi zijn om bij grote beslissingen iedereen er bij te halen. Allemaal rond het ‘kampvuur’. Laat zien als leidinggevende wat je vraag of opgave is en binnen welke kaders het opgelost moet worden. Dan kun je daarna weer terug in je toren. Niet om voor je mensen te denken maar om hen te ondersteunen in wat ze zelf willen veranderen. Wat een positieve energie, dat kan toch niet waar zijn?

Rolf Resink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten